DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ “DOĞRULUK DÜRÜSTLÜK TEMASI” VELİ MEKTUBU

DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ “DOĞRULUK DÜRÜSTLÜK TEMASI” VELİ MEKTUBU

18.01.2019 7986

 

 

“DÜRÜSTLÜK/DOĞRULUK”

VELİ MEKTUBU

 

Değerli Velimiz,

Değerler Eğitimi Projemizde bu ayki konumuz DÜRÜSTLÜK/DOĞRULUK.

DÜRÜSTLÜK NE DEMEK!

Dürüstlük; insanın söz ve davranışlarıyla, niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır.  Dürüst insan verdiği sözün arkasında durur. Haksızlık yapmaz. Yalan ve riyadan uzak kalır. Başkasının arkasından konuşmaz. Ezileni ezmez, ezdirmez. Dürüst insan hakkını bilir ve savunur, haksız olduğunda kendi aleyhine karar verebilir.

           "Dürüst olmak´´ doğruluğu benimsemek ve doğru olmak demektir. Dürüstlük, özde, sözde, yaşayışta doğru ve tutarlı olmayı gerektirir. Kişi, düşündüğü ve inandığı neyse, onu söylemeli, onu yapmalıdır.

             SINIFTA NELER YAPACAĞIZ!

            *Konuya giriş etkinliğinde dürüstlük kavramını öğreneceğiz, soru-cevap yöntemiyle sohbet edip konuyu tartışacağız, örneklerle tanımlayacağız.  

           *Şiir, tekerleme, hikâye, film izleme, şarkı ve oyun etkinlikleriyle konuyu destekleyeceğiz.

               

             SİZLER NELER YAPABİLİRSİNİZ!

 

   Çocuğunuza dürüstlük erdemini kazandırmak için, her erdemde olduğu gibi dürüstlük erdeminin çocuğa kazandırılmasında da sizin örnek olmanız çok önemlidir.

 Kendi yalanlarınıza çocuklarınızı ortak etmeyin. “Bunu sakın ona söyleme!” ya da “Gizle!” gibi uyarılar dürüst olmanın her zaman gerekli olmadığı mesajını verir.

  Hata yaptığında doğru söylediği zaman “Bir de utanmadan ben yaptım diyorsun.” gibi ifadeler kullanmayın.

  Çocuğunuz gerçeği anlatmak istediğinde ona fırsat tanıyın. “Sus konuşma, seni dinlemek istemiyorum.” gibi tavırlar, onun yaşadıklarının ve gerçeği söyleme isteğinin bir anlamı olmadığı mesajını verir.

  Çocuğunuz bir konuda hata yaptıysa ömür boyu o hatayı yüzüne vurmayın. Çocuğunuzu “yalancı” vb. vasıflarla damgalamaktan kaçının.

 Çocuğunuz dürüst olmadığında, başkalarına karşı onu korumaya çalışmayın.

  Başkalarında güven uyandırmak ve başkaları tarafından kabul görmek için dürüstlüğün önemli olduğunu vurgulayın.

  Çocuklarınıza güvendiğiniz, onların doğru ve dürüst olduklarına inandığınız mesajını verin.

  

 Birinin size bıraktığı emanete ihanet etmeyin, bu bir eşya ise onu kullanmaktan sakının. Bu duyarlılığınızı çocuğunuza hissettirin.

  Aşırı tepki göstermeyin, sinirlenmeyin ve kırıcı olmaktan kaçının. Tüm bu özellikler çocuğunuzun dürüst olmasını engelleyebilir.

 Onun gelecekte dürüst bir birey olacağına inancınızı asla kaybetmeyin ve bunu çocuğunuza hissettirin.

 

            

**NOT: Ailenin değerler eğitiminin önemli bir ayağı olduğu unutulmamalı, öğretmen ile işbirliği içinde olunmalı, öğretmenin verdiği öneriler ve konu ile ilgili takip edilmesi gereken listeler özenle uygulanmalıdır.

 

 

 

KONUŞMALARINDA, DAVRANIŞLARINDA, YAPTIĞIN İŞLERDE DAİMA DÜRÜST OL.