6. Ben kimim?

6. Ben kimim?

 

07.05.2018 537

 

Küçük yaşta babamın aldığı bir bağlamayla müzik hayatıma başladım. Çiçek hastalığı nedeniyle 7 yaşımda gözlerimi kaybettim ama bağlama çalmaktan ve türküler bestelemekten hayatım boyunca hiç vazgeçmedim.

Türkülerimde yaşamı iki kapılı bir hana benzettim. Doğarken girdiğimiz ve ölürken çıktığımız bir han, yaşamı ise uzun ince bir yola benzettim. Toprağı işledikçe, onu sevip ona emek verdikçe toprağın kıymetini, emeğin yüceliğini ; “Benim sadık yarim Kara Topraktır” türkümde uzun uzun anlattım.

1965 yılında T.B.M.M’ nin aldığı özel bir kararla Türk diline ve Milli birliğe yaptığım hizmetten dolayı bana 500 tl aylık bağlandı.

Anadolu’nun Sivas İlinin Şarkışla ilçesinin Sivrialan Köyünde 25 Ekim 1894 de doğdum. Küçük yaşta gözlerim görmediği için okula gidemedim. 70 yıl kalp gözümle gördüm. Bir gün doktorlar gözümün ameliyatla açılıp görebileceğimi söylediler. İstemediğimi söyleyince şaşırıp nedenini sordular. Cevabım: Ben şimdiye kadar kafamda bir yuva kurmuşum, gözüm açılırsa o yuva dağılır, dedim.

Atatürk’ün ölümüne çok üzüldüm “Atatürk’e Ağıt” isimli türküm her 10 kasımda radyolarda televizyonlarda yayımlanır. Sağlığında ona ulaşıp şiirlerimi vermek istedim ama ulaşamadım ama şiirlerim “ Hakimiyet-i Milliye Gazetesi” nde yayımlanarak Atatürk’e ulaştı. Ömrümü türkülerimle, bağlamamla, şiirlerimle Anadolu’yu dolaşarak geçirdim. 21 mart 1973 yılında ise dünyayı terk ettim.

Beni tanıyabildiniz mi? Yaşadığım fakirhanemi müze yapmışlar, yolunuz düşerse uğrayıp ziyaret ediverin derim.